Twelve And A Half

ENGLISH

I have this idea that my still life paintings look too old fashioned. What I mean is not that they look like they were painted 200 years ago, but I am looking for a more contemporary final feel than I am currently getting. How is this determined? Purely by subject? Does that mean apples and grapes are de facto outdated subjects? Or is fruit timeless and can it be represent my own time? Is it technique? Does broad brushtrokes make one’s painting contemporary? Rubens used broader brushstrokes than I do and his works are 400 years old. I think I will try to combine objects with a timeless character like fruit or veggies with more contemporary objects, like this tape measure.

This teaspoon has a very special meaning to me, btw. More info on that later.

Twelve And A Half - Oil on Board - 20cm x 25cm

Twelve And A Half – Oil on Board – 20cm x 25cm

NEDERLANDS

Ik heb het idee dat mijn stillevens er te ouderwets uitzien. Hiermee bedoel ik niet dat ze eruitzien alsof ze 200 jaar geleden geschilderd zijn, maar ik ben wel op zoek naar een meer hedendaags karakter dan wat ik tegenwoordig bereik in mijn werk. Maar hoe wordt dit bepaald? Enkel door het onderwerp? Betekent dat dan dat appels en druiven per definitie passé zijn? Of is fruit tijdloos en kan het ook onze eigen tijd representeren? Ligt het aan de techniek? Geven brede penseelstreken het werk een eigentijds karakter? Rubens gebruikte bredere penseelvoering dan ik en zijn werken zijn 400 jaar oud. Ik denk dat ik ga proberen objecten met een tijdloos karakter zoals groenten en fruit te combineren met hedendaagse objecten, zoals deze rolmeter.

Dit koffielepeltje heeft trouwens een zeer speciale betekenis voor mij, maar meer hierover later.