All about Balance

Tangerine and Leafs - Oil on Panel - 20cm x 20cm

Tangerine and Leafs – Oil on Panel – 20cm x 20cm

ENGLISH

I’m going through a hectic phase in my life. With a new baby on the way, my mum’s disease and busy times at work, there’s not much time left for painting. On the other hand, there are as many hours in a day as there have been since the earth started it’s cycle around the sun. So it’s all just a matter of balance.

When I write down my longterm goals in life (I do this from time to time for myself, as a reminder), my number one goal has evolved from wanting te be a great father and husband to my family, towards wanting to be a great father and husband to my family, while becoming the best painter I can be.

Keeping the balance between these two is extremely hard. I tend to flip the balance from one side to another, feeling guilty about it and switching to the other side of the balance again. The great pitfall of this is I end up with frustrated family members and a lot less finished paintings. In other words, the opposite of what I am trying to achieve.

The solution is time management.
It forces us to think in terms of efficiency, something I’ve always concidered myself pretty good at. I see signals everywhere around me there is still much room for improvement. On the artistic/creative side of the balance, these signals make me want to do more studying again, which is exactly why I’ve not been posting this often lately.
At the life painting atelier, I am focussing on color, while at home, I am getting back to studing form and tonality again. It’s feels good to go back to basics from time to time.
I may be posting some sketches and so on in the future.

NEDERLANDS

Dezer dagen is mijn leven nogal hectisch. Een baby onderweg, de ziekte van mijn ma en drukke dagen op het werk maken dat ik niet zoveel tijd lijk te hebben voor schilderen. Anderzijds zijn er nog evenveel uren in een etmaal dan toen de aarde rond de zon begon te draaien. Balans is dus een noodzaak.

Wanneer ik mijn “lange termijn levensdoelstellingen” voor mezelf opschrijf -en dat doe ik van tijd tot tijd om mezelf eraan te herinneren- dan is mijn voornaamste levensdoel van een uitstekende vader/partner zijn geëvolueerd naar een uitstekende vader/partner zijn plus een uitstekende schilder zijn.

De balans tussen deze twee in evenwicht houden valt me met momenten enorm zwaar. Ik ben geneigd naar 1 kant over te hellen gedurende een bepaalde periode, om dan schuldgevoelens enz te krijgen en helemaal naar de andere kant te zwieren. Resultaat hiervan is meestal gefrustreerde gezinsleden en weinig afgewerkte schilderijen. Maw het tegenovergestelde van wat ik wil bereiken.

De oplossing hiervoor is time management.
Het verplicht ons te denken in termen van efficientie, iets waarvan ik altijd dacht dat ik er redelijk goed in was. Ik zie echter overal rond mij signalen dat er nog veel werk aan de winkel is op dat vlak. Op het artistieke vlak ben ik daardoor geneigd om terug meer studies te doen, wat ook de reden is waarom ik de laatste tijd minder actief ben op het blog.
In het atelier model leg ik me momenteel meer toe op kleur dan op vorm. Thuis oefen ik vooral op vorm en tonaliteit. Het voelt goed om van tijd tot tijd “back to basics” te gaan. Het kan dat ik in de toekomst wat meer schetsen en studies post op het blog.

 

 

3 comments for “All about Balance

 1. Helen
  30 March 2014 at 06:20

  What a great idea to use cereal boxes for sketching on! Love it! Your drawings are amazing!
  Thank you so much for you comments on my blog !

  • 30 March 2014 at 11:19

   Thank you, Helen
   I’ve been following your blog for a while now. Inspirational!

Comments are closed.