Red Drapery - 80cm x 60cm - Oil on Linen

Red drapery

ENGLISH

When a figure is positioned in front of a saturated color, this has drastic effects on the skintones. In this case, the combination from the warm light and the bright red drapery behind the model caused the skintones in the shadows to be very cool. There’s a lot of greens there, caused by our eyes trying to compensate for the bright red. I also tried to implement some of the cool bleuish purples that originated in the cool color of the sky that came through the window.

NEDERLANDS

Een figuur dat zich voor een fel gekleurde achtergrond bevindt is onderhevig aan redelijk drastische effecten op de huidtinten. In dit geval zorgde de combinatie van de knalrode achtergrond en het warme licht ervoor dat de huidtinten in de schaduw vrij koel waren. Ik zag heel veel groenen en dat komt doordat het oog wil compenseren voor de weelde aan fel rood. Ik heb ook geprobeerd om wat van de koelere blauwpaarse tinten weer te geven die van het koele avondlicht uit het raam afkomstig waren.

 

Red Drapery - 80cm x 60cm - Oil on Linen

Red Drapery – 80cm x 60cm – Oil on Linen

Red Drapery (detail) - 80cm x 60cm - Oil on Linen

Red Drapery (detail) – 80cm x 60cm – Oil on Linen