Contre-jour - 90cm x 60cm - Oil on Linen

Contre-jour

ENGLISH

Contre-jour, or backlighting, is always interesting. In landscape, it tends to force us to see only contours with a lot less or no detail at all within the backlit shapes. But in figure drawing, it’s a totally different story. Plenty of details are visible still, especially here with the model’s back being lit by the reflected light behind her.
Painted at SLAC

NEDERLANDS

Contre-jour, of tegenlicht zoals we dat noemen, is altijd interessant. In landschap zorgt het ervoor dat de vormen in tegenlicht tot contouren met minimaal detail binnenin gereduceerd worden, maar bij figuratief werk is het een heel ander verhaal. Hier is veel detail te zien, zeker doordat het gereflecteerde licht achter het model een handje toesteekt en haar rug gedeeltelijk verlicht. Geschilderd op SLAC

 

Contre-jour - 90cm x 60cm - Oil on Linen

Contre-jour – 90cm x 60cm – Oil on Linen

Contre-jour (detail) - 90cm x 60cm - Oil on Linen

Contre-jour (detail) – 90cm x 60cm – Oil on Linen

Contre-jour (detail 2) - 90cm x 60cm - Oil on Linen

Contre-jour (detail 2) – 90cm x 60cm – Oil on Linen